Springtouw workout gezocht?

Author:

Een springtouw is een leuk, betaalbaar en efficiënt hulpmiddel voor trainingen. Touwtje springen kan je helpen fit te worden en spieren op te bouwen, en ook je cardiovasculaire uithoudingsvermogen te vergroten. Touwtje springen zorgt niet alleen voor een intense full-body workout, maar het verbrandt ook sneller calorieën dan veel andere oefeningen.

Touwtje springen is een geweldige manier om de kernspieren in je buik en onderrug te versterken, terwijl je armen, benen en bilspieren strakker worden. Het kan zelfs het evenwicht en de coördinatie verbeteren. Bovendien zul je met oefening hoger en sneller kunnen springen, waardoor je trainingen uitdagender worden.

Start de workout!

Begin de workout door je springtouw goed af te stellen. De handvatten moeten comfortabel in je handen liggen als je ze op armlengte houdt. Als je eenmaal de juiste lengte touw hebt, begin dan langzaam met joggen of wandelen terwijl je het touw boven je hoofd zwaait.

Naarmate je eraan gewend raakt, voer je de snelheid op en probeer je verschillende oefeningen zoals dubbele sprongen, sprongen met één been en kriskras (waarbij je de ene kant van het touw over de andere kruist). Je kunt zelfs de richting van je sprongen veranderen voor extra moeilijkheid of er een spelletje van maken door te kijken hoeveel sprongen je achter elkaar kunt doen zonder te missen of over het touw te struikelen.

Om je training extra intens te maken kun je proberen wat high-intensity interval training (HIIT) aan je routine toe te voegen. Bij HIIT worden korte uitbarstingen van intense activiteit afgewisseld met korte periodes van rust of activiteit met lage intensiteit – zoals 30 seconden snel springen, gevolgd door 10 seconden rust, voordat je dit tijdens een trainingssessie verschillende keren herhaalt. Het is bewezen dat dit type training meer vet verbrandt dan steady state cardio oefeningen zoals hardlopen of fietsen in een constant tempo voor lange afstanden.


Leuke YouTube springtouw workout -video’s:

springtouw workout beginner video
  • Eenvoudige touwspring workout
  • Voor beginners
  • Duurt 5 minuten
  • Sunny Health & Fitness

Bekijk op Youtube ›

springtouw workout beginner 15 min
  • Geen achtergrond muziek
  • Eenvoudige oefeningen
  • Duurt 15 minuten
  • Knappe man
  • Door Jump Rope Dudes

Bekijk op Youtube ›

springtouw workout video
  • Goede vet verbrander
  • Opgedeeld in 6 stukken
  • Duurt 30 minuten
  • Lekkere uptempo muziek
  • Door Phoenix Nation

Bekijk op Youtube ›


Tot slot over springtouw workout’s

Welk type springtouw oefening je ook kiest om te doen – traditioneel huppelen, HIIT intervallen of creatieve spelletjes – zorg ervoor dat je eerst opwarmt met wat dynamische stretches zoals armcirkels en kuitverhogingen voordat je begint. Dit bereidt je lichaam voor op de komende bewegingen en helpt mogelijke blessures tijdens de oefening te voorkomen. En als je ooit te moe bent tijdens je trainingssessie – neem pauzes wanneer dat nodig is!

Springtouwen is een effectieve manier om fit te blijven die weinig ruimte of apparatuur vereist – pak gewoon een kwaliteit springtouw en heb plezier! Of je het nu gebruikt als onderdeel van een algemeen fitnessprogramma met krachttraining en cardio-activiteiten of op zichzelf als onderdeel van een eenvoudige warming-up routine – deze oefening helpt de spieren over het hele lichaam te versterken en zorgt tegelijkertijd voor veel vermaak!


Nog geen springtouw? Bekijk dan eens ons artikel over springtouw kopen, of check de beste crossfit springtouwen, of lees ons artikel over springtouwen met een teller.