Springtouw met teller – FAQ

Author:

Een springtouw met teller is een geweldige manier om een effectieve training te krijgen, en het kan je ook helpen om bij te houden hoe vaak je gesprongen hebt. Touwtje springen is een aerobe oefening die zowel cardiovasculaire als krachtvoordelen combineert. Het is een training voor het hele lichaam die coördinatie, evenwicht en behendigheid vereist. Je kunt een springtouw met een teller gebruiken om doelen te stellen en je vorderingen bij te houden. Hier zijn de meest gestelde vragen over het gebruik van een springtouw met teller:

Wat zijn de voordelen van springtouw?

Touwtje springen biedt verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een betere gezondheid van het hart. Touwtje springen verhoogt je hartslag, wat je hartspieren versterkt, de bloeddruk verlaagt en het cholesterolgehalte verlaagt. Het helpt ook om snel calorieën te verbranden en kan helpen de spieren in je armen, benen en je core te verstevigen. Bovendien is touwtje springen high-impact, 1 minuut touwtje springen is veel effectiever dan andere vormen van cardio lichaamsbeweging zoals hardlopen of joggen.


Wat zijn goede springtouwen met teller?

Goede springtouwen met teller zijn bijvoorbeeld de onderstaande Nuvance of de Domyos. Zo zie je dat een springtouw met teller helemaal niet duur hoeft te zijn om kwalitatief in orde te zijn! Beide springtouwen hebben een goede prijs-kwaliteit verhouding en meerdere gebruikers die het springtouw aanraden.

Sport Springtouw met Digitale Teller 

4,4 uit 5 sterren van 50+ reviews
Materiaal: Aluminium, Staal, PVC
Merk: Nuvance
Prijs: € 20,-

Bekijk bij bol.com ›

Domyos Springtouw met teller

springtouw met teller

4,0 uit 5 sterren van 300+ reviews
Materiaal: PVC, Polypropyleen
Merk: Domyos
Prijs: € 15,-

Bekijk bij Decathlon ›


Hoe gebruik ik een springtouw met teller?

Het gebruik van een springtouw met teller is relatief eenvoudig. Begin met het kiezen van de juiste maat springtouw voor jezelf, afhankelijk van je lengte – een standaardmaat zou prima moeten zijn, tenzij je boven de 1,80 meter of onder de 1,80 meter bent. Zodra je de juiste maat springtouw in handen hebt, hoef je alleen nog maar te beginnen met springen!

Je sprongen worden door de teller geteld zodra je over de lussen van het touw begint te springen. De teller registreert elke keer dat je één omwenteling van de handgrepen rond de lus van de kabel maakt, dus zorg ervoor dat je hardop telt voor de nauwkeurigheid, indien nodig.


Is het instellen van een springtouw met teller moeilijk?

Helemaal niet! Het instellen van een springtouw met teller omvat slechts drie stappen: de juiste maat voor jezelf kiezen; het touw aan elkaar knopen (of de lengte aanpassen) én de teller knop indrukken (verschilt per systeem, sommige tellen automatisch). De meeste moderne touwen hebben verstelbare kabels, dus het enige wat je hoeft te doen is het op te zetten volgens je lengte en het dan aan te spannen door met een tang of schaar aan elke kant te trekken tot het stevig aanvoelt, maar niet te strak om je enkels of polsen als je eroverheen springt.


Wat zijn enkele veelgemaakte fouten die mensen maken bij het touwtje springen?

Een veel voorkomende fout die mensen maken als ze beginnen met springtouwen is dat ze hun houding niet goed houden – je lichaam moet recht blijven tijdens elke omwenteling van het springen in plaats van overmatig naar voren of naar achteren te buigen, wat je evenwicht en ritme kan verstoren als je over de touwenlussen springt. Bovendien hebben veel mensen de neiging om naar beneden te kijken terwijl ze springen, wat ook hun prestaties kan beïnvloeden, omdat vooruitkijken hen helpt geconcentreerd te blijven op het handhaven van de juiste vorm voor elke omwenteling. Een andere fout die sommigen maken is dat ze hun polsen te veel draaien, waardoor ze momentum kunnen verliezen als ze hun handen tijdens elke omwenteling te veel om elke lus van het stuur draaien in plaats van ze de hele tijd horizontaal te houden.


Hoe kan ik mijn springtouwtechniek verbeteren?

Het verbeteren van de springtouwtechniek begint met het beheersen van basisvaardigheden zoals houding, timing, ademhalingstechniek, voetenwerk enzovoort, voordat je verder gaat met meer geavanceerde technieken zoals double unders of crossovers. Wat de houding betreft is het belangrijk dat je tijdens elke herhaling rechtop blijft staan in plaats van overmatig naar voren of naar achteren te leunen; daarnaast moet je licht op je tenen blijven staan en ervoor zorgen dat je niet vooroverbuigt als je de handgrepen rond elke lus draait.

Let bij het timen op het uittellen om je sprongen te coördineren met je andere ritme van je ademhalingspatronen, vooral inademing bij het draaien en uitademing bij het springen over de handgrepen (dit helpt je om een gecontroleerde balans te behouden).

Tenslotte oefen je verschillende soorten draaiingen en voetbewegingen om variatie in de oefening te brengen en de training leuk te houden door verschillende spiergroepen te trainen in plaats van steeds hetzelfde patroon, wat je na verloop van tijd kan belemmeren of je mogelijkheden tot verbetering van je vaardigheidsniveau kan beperken, zodat je je trainingsprogramma’s interessant blijft houden!

springtouw met teller

Domyos Springtouw met teller

Bekijk bij Decathlon ›