Frisbee sport

Author:

Frisbee, oftewel disc werpen is in Nederland een hele kleine sport. Zonde! Het is namelijk super leuk om te doen! In dit artikel ga ik je uitleg geven over de frisbee sport. Wat is het, waar kun je het doen en handige tips komen aan bod.

Inhoudsopgave

  1. Wat is frisbeesport en hoe wordt het gespeeld
  2. Geschiedenis van het spel
  3. Spelvormen
  4. Waar kan je het spelen?
  5. Benodigdheden voor het spelen van de frisbeesport
Aerobie Pro Ring Oranje frisbee

In het kort: was is frisbeeën?

Frisbee is een sport die wordt gespeeld door een schijfvormig voorwerp naar iemand anders te gooien. Het gooien kan met verschillende doelen. Bijvoorbeeld een doel van het spel is om de schijf te vangen en vervolgens terug te gooien naar de andere speler. Maar je kunt ook een ander richtpunt hebben, zoals een frisbee korf.

Geschiedenis van de frisbee

De geschiedenis van de frisbee begint met de uitvinding van de vliegende schijf door Walter Frederick Morrison in 1937. Morrison en zijn vriend Warren Franscioni begonnen in 1948 vangbal te spelen met de schijf en bedachten de naam Frisbee nadat ze ontdekten dat Frisbie Pie Company gratis taartblikken uitdeelde aan studenten. De Frisbee werd in 1957 voor het eerst aan het publiek verkocht.

frisbee

De frisbee werd eerst op de markt gebracht als kinderspeelgoed, maar het duurde niet lang of mensen begonnen er spelletjes mee te spelen. In het begin gooiden de mensen de schijf gewoon heen en weer naar elkaar. Maar uiteindelijk begonnen mensen nieuwe manieren te bedenken om met de frisbee te spelen. Een van de populairste frisbeespelen is Ultimate Frisbee, dat in 1968 werd uitgevonden.


Vormen van Frisbee spelen

Er zijn verschillende “officiële” vormen om met een frisbee te spelen. Let wel, dit is de versimpelde versie. Natuurlijk zijn er ook regels hoe je de frisbee moet vasthouden, etc. etc. Maar het geeft je wel een goed beeld.

Ultimate Frisbee

Het spel Ultimate Frisbee wordt gespeeld door twee teams van zeven spelers. Elk team probeert de schijf naar zijn teamgenoten te gooien en hem te vangen als hij terugkomt. Het doel van het spel is de schijf te vangen in de eindzone van het andere team om een punt te scoren. Als de schijf wordt gevangen door het andere team, kunnen ze hem teruglopen naar hun eindzone om een punt te scoren. Het spel wordt gespeeld totdat één team vijftien punten scoort.

Disc golf

Waar je met ultimate frisbee naar elkaar gooit heb je bij disc golf een ander mikpunt. Je richt dan namelijk op de frisbee korf. De regels zijn net als bij golfen.

Je gaat het parcours af en probeert in zo min mogelijk worpen bij de korf te komen. De winnaar is diegene die de minste worpen heeft gebruikt aan het einde van het parcours.

frisbee golf

Er zijn verschillende soorten schijven (frisbee’s) die voor disc golf gebruikt kunnen worden. Namelijk de distance driver, de mid-range drivers (meest gebruikt door beginners) en de putters. Deze schijven zijn ontworpen om verder en rechter te vliegen dan andere soorten schijven. Er zijn ook verschillende soorten korven die gebruikt kunnen worden voor disc golf. Het meest voorkomende type is een metalen mand, die lijkt op een golfhole.

Freestyle

Naast afstanden overbruggen en naar elkaar toe werpen heb je ook freestyle frisbeën. Deze vorm is het creatiefste, want alles kan! Met freestyle frisbee worden de kunstjes bedoeld. Meer weten? Bekijk dit gave filmpje (klik) waar je direct een aantal leuke truckjes ziet!

freestyle frisbee

Waar kan je het spelen?

Nederland heeft veel plaatsen waar je kunt frisbeeën. Je hebt namelijk enkel de ruimte nodig! Populaire plekken om met een frisbee te spelen zijn de stranden en de parken. Maar voor het disc werpen heb je wel een parcours nodig. Gelukkig zijn er ook enkele discgolfbanen in Nederland.

Bijvoorbeeld in Tilburg, Groningen, Arnhem, Heerenveen en Hoogeveen. Voor een actueel overzicht kun je het beste gaan naar https://www.frisbeesport.nl/cms/pagina/discgolf-courses. Dit is de officiële site van de frisbeesport in Nederland. Deze lijst zal dan ook het beste bijgewerkt zijn!


Wat heb je nodig?

Wanneer je volledig onbekend ben met de sport is het misschien een goed idee om eerst een frisbee te huren. Dit kan bij veel discgolf locaties zelf, en kost rond de €5-€15 p/p, afhankelijk van de drukte en locatie. Natuurlijk kan je ook zelf een frisbee aanschaffen, bijvoorbeeld omdat je wilt freestylen. Bekijk dan vooral de leukste frisbees hieronder.

Aerobie Pro Ring

Aerobie Pro Ring

4,8 uit 5 sterren
6 kleuren
±€ 20,-
Vorm: Ring

Bekijk bij bol.com ›

Discraft UltraStar – Frisbee

Discraft UltraStar - Frisbee

4,6 uit 5 sterren
15 verschillende kleuren
±€25,-
Vorm: Disc

Bekijk bij bol.com ›

Decathlon Frisbee Ultimate

Decathlon Frisbee Ultimate

4,8 uit 5 sterren
wedstrijddisc
±€10,-
Vorm: Disc

Bekijk bij Decathlon ›