10 redenen waarom je niet gaat sporten én hoe je die kunt veranderen!

Author:

We kennen het gevoel allemaal wel eens, je hebt geen zin, geen tijd. Je bent te moe of je hebt gewoon geen puf om van de bank af te komen. De meest voorkomende redenen waarom je niet gaat sporten hebben we op een rijtje gezet, en zo kan jij jezelf motiveren om wél te gaan sporten!

Eigenlijk moet dit artikel heten: 10 redenen wat je tegen jezelf verteld waarom je niet gaat sporten én hoe je die kunt veranderen! Maar dat leek ons zo’n lange titel. Hier onder staan namelijk de 10 populairste redenen die je tegen jezelf verteld, en die je dus zelf kunt veranderen.


1) Gezondheidsklachten

De nummer 1 reden om niet te gaan sporten als het aan de Nederlanders ligt. Toch helpt het sporten juist tegen gezondheidsklachten. Een gezonde portie beweging zorgt er namelijk voor dat je lichaam sterker en vitaler is. Dit hoeft niet meteen enthousiast een triatlon te zijn, een kleine wandeling is al een stap in de goede richting!

2) Ik krijgt al genoeg beweging

Je bent van mening dat je al genoeg beweging krijgt, bijvoorbeeld doordat je overdag al veel loopt als verpleegster in het ziekenhuis. Toch kan juist dat extra halfuurtje sporten je helpen bij je mentale gesteldheid. Want tijdens het werk beweeg je dan misschien wel, je bent mentaal niet aan het ontspannen! Denk eens aan een yoga cursus of body mobility!

3) Ik heb geen tijd

Sporten? Ik heb het zo druk, ik zie echt niet hoe ik deze week tijd heb hiervoor. Is dit een bekende gedachte bij je? Dan lijdt je aan het “ik heb geen tijd syndroom”. Dit is eigenlijk een fabeltje, en dit weet je zelf ook wel.

Ga eens na bij je display weergave van je mobiel, hoeveel schermtijd is dit? Spendeer je toch redelijk wat tijd op social media of voor de televisie? Dan kan je écht wel tijd maken om een korte YouTube work-out van 10 minuten aan te zetten. Bijvoorbeeld deze van Dayana Wang, die kun je zelfs in bed doen!

Heb je echt daadwerkelijk geen tijd, vervang dan korte patronen in je dag. In plaats van vragen of je collega een kopje thee voor je meebrengt dat je zelf even heen en weer loopt. Of neem de trap in plaats van de lift! Kleine beetjes helpen ook!

4) Gevolg van het corona-virus

Belemmeren de Corona maatregelen het uitoefenen van je sport die je het liefst doet? Ga dan niet bij de pakken neerzitten en kijk naar wat je nog wél kunt doen. Misschien is deze inspiratie lijst met 100 verschillende sporten wel iets voor jou. Zo vind je misschien een sport die je ook leuk vindt!

Geen motivatie om te sporten? Ga hardlopen!

5) Ik voel me niet op mijn gemak in een groep

Voel je je niet prettig bij het sporten in een groep? Gelukkig bestaan er ook een hoop individuele sporten. Zo kun je bijvoorbeeld individueel gaan fitnessen. Is dat toch ook niet jou ding? Dan kan je ook thuis work-out video’s volgen via YouTube, of alleen een rondje wandelen buiten.

6) Er is geen betaalbaar sportaanbod

Sporten hoeft echt niet duur te zijn! Voor wandelen of hardlopen heb je geen dure apparaten of een sportschool abonnement nodig. Als je toch wat geld moet besteden aan het sporten, zie het dan niet als een uitgave maar een investering in je gezondheid. Op de lange termijn zorgt een gezond lichaam namelijk voor minder uitgaven!

7) Er is geen passend aanbod

Zijn er geen leuke sporten volgens jou? Dan heb je waarschijnlijk nog geen goed onderzoek gedaan. In Nederland worden er namelijk 323 verschillende sporten beoefend (Volkskrant, juli 2020). Lees dit artikel om inspiratie op te doen welke sport jij misschien wel interessant vindt!

8) Ik zie op tegen de inspanning

Heb je echt geen zin om je te moeten inspannen? Dan kun je misschien eens kijken naar een pre-workout supplement. Dit is een supplement die ervoor zorgt dat je uithoudingsvermogen, energie en focus worden verhoogt. Een ideale uitkomst voor mensen die er tegen op zitten om te sporten! Body & Fit heeft een uitgebreid aanbod aan pre-workouts, zowel met als zonder cafeïne.

Geen motivatie om te sporten? Probeer eens pre-workout

9) Sporten heeft geen nut

Heb je het gevoel dat sporten geen nut heeft, dat het je niks geeft? Dit is erg logisch, het opbouwen van spieren en het afvallen van vet is namelijk een erg traag proces. Vooral als je niet goed eet (bijvoorbeeld dat je teveel calorieën en/of een verkeerde verdeling van je macro’s binnenkrijgt).

Toch heeft het sporten écht veel nut. Wat mij erg helpt is om motiverende weight loss video’s te kijken, zoals deze. Dan zie je dat hard werken écht wel uit maakt!

10) Ik voel me onzeker over de sportprestaties

Heb je het gevoel dat je niet goed genoeg bent? Dat heeft iedereen wel eens! Onthoud dat iedereen vanaf 0 is begonnen, en er is maar 1 manier om beter te worden: door het te doen! Lukt het je alsnog niet? Vraag dan of je partner, vrienden of kinderen je willen steunen door je positief aan te moedigen. Je bent niet de enige die externe motivatie nodig heeft! 26% van de sporters worden namelijk gemotiveerd door hun partners, 14% door hun vrienden en 11% door hun kinderen (bron: NOCNSF).


Nu je alle redenen hebt gelezen waarom je eigenlijk niet wilt sporten, en ze eigenlijk allemaal onderuit zijn gehaald heb je geen keus meer: ga lekker bewegen! Nog meer motivatie nodig? Check dan ook dit lijstje met 10 redenen waarom je wilt sporten.